lut 17 2015

Szarlotka z kokosem.


Komentarze: 0

  Ciasto :

4 szklanki mąki tortowej,

2 jajka,

2 łyżeczki sody,

10dag kokosu,

Kostka margaryny,

3 łyżki śmietany 18 %,

2 krople aromatu do ciasta ,

1 szklanka cukru

Nadzienie :

2 kg jabłek,

½ opakowania cynamonu

Przygotowanie :

Mąkę mieszamy z jajkami , margaryną , kokosem , sodą , śmietaną , cukrem i aromatem do ciast . Następnie wszystko ugniatam aż do wyrobienia się cista. Porcie ciasta dzielimy na dwa kawałki w wkładamy do lodówki na 30 min.

Jabłka obieramy ze skórki ,kroimy na cienkie paski (można za pomocą tarki) , dodajemy cynamon. Nadmiar soku z jabłek można odlać .

Cisto wałkujemy ,wkładamy do blachy i nakłuwamy widelcem , lekko posypujemy bułką tartą , nakładamy jabłka oraz drugą warstwę ciast ją także nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 40 min. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz